Sign In, Renew, Sign Up

Search AIA

Search AIA Go

Practicing ArchitecturePracticing Architecture

Page Tools

CMD Insight for Architects

Advertisements

Stellent_Header

AIA Springfield Asks for Public Input in Design Awards

Three out of the seven design awards were selected by a group of community leaders, arts professionals, and local academics.

AIA-Slideshow

Public Recognition Award Recipient

Public Recognition Award: Springfield R-12 Public School District Early Childhood Development Center in Springfield, Mo., designed by Bates & Associates. Jury comments: This project was an especially creative repurposing of a building that could easily have become an eyesore. It was vibrant and stimulating in a way that suited its function. All images courtesy of Gayle Babcock Architectural Imageworks Photography.

Public Recognition Award Recipient

Public Recognition Award: Carl Junction Community Center, Senior Center, and City Hall in Carl Junction, Mo., designed by Sapp Design Associates. Jury comments: The jury found the approach to program to be very ambitious and creative. The design itself exhibited interesting lines and innovative use of materials, brought together in a cohesive whole that makes a worthy civic monument.

Public Recognition Award Recipient

Public Recognition Award: Dake Family Glenwood Residence in Springfield, Mo., designed by Dake Wells Architecture. Jury comments: This project was especially clever in its approach to spatial problem solving, producing a warm, yet creative environment that transforms the original building.

Honor Award Recipient

Honor Award: Student Recreation Center at Missouri State University in West Plains, Mo., designed by Dake Wells Architecture. Jury comments: Elegant, well-detailed – a truly clever solution. [This  project features] beautiful juxtaposition of textured concrete and weathering steel.

Merit Award Recipient

Merit Award: Cheek Hall Renovation at Missouri State University in Springfield, Mo., designed by Dake Wells Architecture. Jury comments: A conceptually sophisticated rehab, skillfully and consistently carried through. Small interventions create a powerful sense of place.

Citation Award Recipient

Citation Award: High School Auxiliary Gymnasium in Reeds Spring, Mo., designed by Dake Wells Architecture. Jury comments: A simple plan and elegant composition, using a restrained material palette. The sculptural treatment of the wood wall transforming into seating is quite wonderful.

Citation Award Recipient

Citation Award: Office Infill at Andy’s Frozen Custard in Springfield, Mo., designed by Dake Wells Architecture. Jury comments: The red band is a strong formal device to organize the space without touching the perimeter. The courageous use of color to creates a powerful visual connection between inside and outside.

Springfield, Mo.’s AIA chapter enlisted the help of the public in selecting nearly half of its bi-annual design awards. A jury of community and civic leaders selected three Public Recognition awards: a small town community center, a house, and an early childhood development center.

Back to AIArchitect August 24, 2012

Go to the current issue of AIArchitect

 

Footer Navigation

Copyright & Privacy

  • © The American Institute of Architects
  • Privacy