Sign In, Renew, Sign Up

Search AIA

Search AIA Go

Practicing ArchitecturePracticing Architecture

Page Tools

Reed Construction Data

Advertisements

Stellent_Header

AIA California Council Celebrates the Seams Between Old and New

From new facades applied to historic buildings, to innovative adaptive reuse, to historic preservation and existing building renovations, AIA California Council’s 2012 design awards honor architecture of the past by pushing it into today.

AIA-Slideshow

Honor Award for Architecture

Flynn Mews, Dublin, Ireland, designed by Lorcan O’Herlihy Architects. Situated in the heart of Dublin on the site of an existing 1847 Georgian manor, the firm was asked to design a single-family home that incorporates a historically significant coach house facade. Jury comments: This home is a fabulous, intriguing example of the integration of new and old elements. Well-proportioned and naturally lit, it uses changing materials and color to draw the visitor into the house. Image courtesy of Alice Clancy Architectural Photography.

Honor Award for Architecture

Golden Gate Valley Branch Library, San Francisco, designed by Tom Eliot Fisch/Paulett Taggart Architects, JV. This project includes the preservation and renovation of a historic San Francisco public library designed by Ernest Coxhead, as well as the construction of a small addition. Jury comments: This is a smart project that has been executed beautifully. It achieves its purpose of seismic upgrading while also creating a wonderful mix of old and modern elements. Image courtesy of Bruce Damonte Photography.

Honor Award for Interior Architecture

HyundaiCard Airport Lounge, Incheon International Airport, South Korea, designed by Gensler. As a counterpoint to the surrounding visual noise and frenzied airport activity, planning for this space was defined by the unexpected convergence of lounge, retail, and museum programs. Jury comments: The design of this project is considerate on many levels, and it successfully attempts something quite experimental: reinventing the high-end travel club. It correlates the virtual world with the physical world in a sophisticated way. Image courtesy of Ryan Gobuty / Gensler.

Honor Award for Small Projects

Oakland Museum of California Event Space, Oakland, designed by Jensen Architects. Sited in the museum’s terraced concrete entry plaza, the project creates an outdoor living room for the community with simple metal garden chairs hung from hooks. Jury comments: This is a wonderful social space that achieves a great deal with minimal resources. It uses essential furniture in a completely creative way, the chair pattern changing each time the chairs are hung. Image courtesy of Cesar Rubio.

Merit Award for Architecture

Marin Country Day School, Marin, Calif., designed by EHDD. This award-winning K-8 school has the distinction of being the first zero net-energy school building in North America. Jury comments: The school is well-sited and integrated with its context. The use of materials shows real control and clarity, with steel used consistently in the structure, and wood used consistently wherever the human body comes into contact. The school creates a space for young children without pandering to them. Image courtesy of Michael David Rose.

Merit Award for Architecture

East Bay Center for the Performing Arts, Richmond, Calif., designed by Mark Cavagnero Associates. Reusing a historically significant building (a former 1920s dance hall), the facility has been transformed into a new urban center for music and dance. Jury comments: The design of this project is clean and direct. Its spaces are arranged in a way that respects, maintains, and preserves the building envelope. Image courtesy of Tim Griffith Photography.

Merit Award for Architecture

San Joaquin Valley Residence, San Joaquin, Calif., designed by Aidlin Darling Design. Inspired by the paintings of Giorgio de Chirico, simple forms cast in strong daylight and shadow capture a spirit of place. Heavy opaque walls and overhanging rooflines provide much needed protection from direct sun while giving acoustic and visual privacy from surrounding working orchards. Jury comments: This house is a calm, serene space, remarkably detailed. The wood columns contribute beautifully to its elegant feel. Image courtesy of Matthew Millman Photography.

Merit Award for Architecture

Community Foundation Santa Cruz County, Aptos, Calif., designed by Mark Cavagnero Associates.  This new 10,000-square-foot office building is located on a predominantly commercial district in the center of town. Jury comments: The massing on this project is very strong, and it has a great materiality, using inexpensive materials to excellent effect. Also remarkable is how well-suited it seems to its location and street. Image courtesy of Tim Griffith Photography.

Merit Award for Architecture

The Q in San Diego, designed by Jonathan Segal FAIA Architect. The Q is a seven-story, mixed-use residential, office, and commercial development in the Little Italy district of downtown San Diego. The building integrates all of these uses within a small 50- by 200-foot infill lot while also preserving the oldest home in Little Italy. Jury comments: This is a very intriguing project with strong massing. It is an excellent example of maximizing a space in an innovative way. Image courtesy of Jeff Durkin.

Merit Award for Architecture

Tahiti Affordable Housing, Santa Monica, Calif., designed by Daly Genik. Six, three-level buildings are connected by a central courtyard via ramps, courtyards, and gardens. Jury comments: This building successfully creates both social and private spaces. It has an energetic, animated feel and makes great use of modest materials. The facade and walkways add texture, and the railing is another particularly beautiful detail. Image courtesy of Tim Griffith.

Merit Award for Architecture

Surfhouse, Hermosa Beach, Calif., designed by XTEN Architecture. This residence appears as an abstract block of ebonized cedar a few blocks from the Pacific Ocean in Hermosa Beach. Jury comments: This project gets a great deal out of its small footprint. It makes beautiful use of windows, and its circulation plan is creative, bringing indoor and outdoor spaces together, and cleverly placing the living room on the top floor to take advantage of the ocean view. Image courtesy of Art Gray.

Merit Award for Architecture

Gagosian Gallery Addition, Beverly Hills, Calif., designed by Richard Meier and Partners Architects LLP. This adaptive reuse of retail space is situated in the commercial center of Beverly Hills and expands on the existing gallery’s exhibition space and offices designed by Richard Meier and Partners Architects LLP in 1995. Jury comments: This project skillfully converts an existing shell into a beautiful space. Although it is two buildings, it elegantly reads as one piece. The boat truss is an especially thoughtful detail. Image courtesy of Joshua White.

Merit Award for Architecture

The Charles David Keeling Apartments at U.C. San Diego, designed by KieranTimberlake. This student residence overlooking the coastal cliffs of La Jolla employs a suite of tactics to address Southern California’s pressing environmental challenges of storm water management, water scarcity, and carbon emissions. Jury comments: This project reflects careful attention to context. Among its most intriguing elements are the green roof, courtyard, and facades. Image courtesy of Tim Griffith Photography.

Merit Award for Interior Architecture

Bar Agricole, San Francisco, designed by Aidlin Darling Design. This modern urban tavern is a hybrid of cocktail bar and restaurant where the drink menu is just as intriguing and meticulously conceived as the food. Jury comments: It is difficult to create a new space that feels comfortable when those who use the space are already familiar with its old design. This project merges old and new successfully, bringing in beautiful lighting with an airy quality. There is a lot of design packed into each square inch. Image courtesy of Thomas Winz.

Merit Award for Small Projects

Coffee Bar Montgomery, San Francisco, designed by jones | haydu. The existing space was small (under 500 sq. ft.) with no distinctive architectural features, save for tall ceilings and full-height glass storefront. The staggered, high-efficiency light fixtures create a glowing wood shell that serves as a beacon to pedestrians. Jury comments: This intimate space is an outstanding example of using very few materials and doing it very well. The way the concrete reaches up to touch the wood is elegant and clean. Image courtesy of Bruce Damonte Photography.

Back to AIArchitect October 26, 2012

Go to the current issue of AIArchitect

 

Footer Navigation

Copyright & Privacy

  • © The American Institute of Architects
  • Privacy