2011 Recipient | AIA Housing Awards

Page Tools

Hancock Mixed Use Housing | Notes of Interest

This project began with the city’s desire to remedy a parking shortage in this specific part of town. The city selected the developer/architect team to address this parking problem and introduce a mixed-use program. The process focused on achieving a balance between public parking, scale, active street presence, and the transition to the hillside neighborhood. The result is a four story project that provides thirty-one condominiums/town houses, seven affordable studios, 11,600 square feet of retail space, 156 public parking spaces, and sixty-one residential parking spaces.

This was a project about making connections. Bike lanes and bus routes supported pedestrian activity, and the provision of public parking alleviated any conflicts between residents and local businesses on the boulevard.

An innovative, non-conventional approach to parking structured the design effort. Its configuration made sense of the irregular, sloping lot and car-heavy program to both reinforce street life and create a contributive rooftop open space. Public parking is provided below grade while residential parking loops up and over street level rental housing to the roof. The arrangement puts housing and people—rather than parking— at grade on the transitional avenue and initiates a landscape sequence at the roof that turns a prosaic use into an engaging hillside, ringed by existing apartments and the new housing.

Placement of townhouse front doors and common spaces were organized to reinforce a sense of extended community. Architectural expression is rooted in passive sustainable strategies utilizing thin, cross-ventilated, unit plans. Flats facing the boulevard have sliding, Mangaris wood screens which provide exterior shading, minimize heat gain, and allow inhabitants a choice in their level of engagement with the noisy street below. The townhouses have private courtyards which modulate the scale as the building moves north to merge with the hillside neighborhood behind.

Social and environmental sustainability goals guided design, and were implemented through consideration of cross-ventilation, daylighting, and sustainable materials.

Additional Credits

  • Photo Credit: © Eric Staudenmaier

Hancock Mixed Use Housing

Jury Comments

This is truly expressful re-urbanization.

The team has taken a difficult program and run with it. A success!

The permutation of the front façade is so interesting. By the moving of the screen, the tenant maintains control over his/her space, while also bringing character to the structure.

Beautiful, smart living spaces.

2011 AIA Housing Awards Jury

  • Katherine Austin, AIA, Chair
  • Katherine Austin Architect
  • Sebastopol, Calif.
  • Claire Conroy
  • Residential Architecture Magazine
  • Washington, D.C.
  • Mike Jackson, FAIA
  • Historical Preservation Agency
  • State of Illinois
  • Springfield, Ill.
  • Luis Jauregui, AIA
  • Jaurequi, Inc.
  • Austin, Tex.
  • Marilys Nepomechie, FAIA
  • Florida International University Miami
  • Coconut Grove, Fla.

Footer Navigation

Copyright & Privacy

  • © The American Institute of Architects
  • Privacy