2011 Recipient | AIA Housing Awards

Page Tools

Addition to an Historic Cape on a Coastal Farm | Notes of Interest

The team was tasked with designing an addition to a historic cape. The cape had been stripped of its jumbled additions a year earlier and returned to its original gabled form. Also restored was the original function of sitting rooms, sleeping chambers, and a symbolic hearth and dining room.

The addition serves two functions: it houses a modern kitchen and bath, allowing the cape to remain intact; it also serves as a guest house.

Seen from the exterior, the massing of the addition is smaller, but similar in detail and proportion to the geometry of the cape. The interior of the addition is a study in contrasts with its partner. While the cape has low-ceilinged rooms, the height of the addition reveals its tall, gabled form. While the wood trim in the cape is painted with historic, saturated hues, the wood trim in the addition is painted white. A freestanding, cherry volume- as meticulously detailed as a piece of fine furniture- contains a bathroom, storage, and kitchen components.

A sixteen-foot-long glazed passage connects the addition to the cape. The link’s thin roof tucks below the eave of the cape. Large expanses of glass were introduced at the addition to distinguish it from the familiar coastal palette of weathered shingles and multi-pane wood windows. The transparency of the addition and link frames views of a lichen-encrusted silo, a stone barn, and the Atlantic Ocean.

A new, concrete, watering trough has been positioned along a nascent e-w axis, which includes a barn door, the glazed link, a glass paved lid over an old cistern, and an old well.

Additional Credits

  • Associate Architecture Firm: Lombard John Pozzi Restoration Architect
  • Electrical and Plumbing Engineers: Martin/Rogers/Associates
  • HVAC Engineers: Sun Engineering Associates
  • Landscape Architects: Michael Vergason Landscape Architects
  • Structural Engineers: Ryan-Biggs Associates, P.C.
  • General Contractor: Charles E. Millard, Inc.
  •  
  • Photo Credit: © Nic Lehoux

Addition to an Historic Cape on a Coastal Farm

Jury Comments

This project is so beautifully sensitive to the existing vernacular and yet it expresses its own time.

A successful farm renaissance, the well-planned architectural moves reinvent and highlight the original details.

Notable is the resisted temptation to fill in between the two buildings. Instead, there is such affective use of the "architectural hyphen." A restrained and modest solution.

2011 AIA Housing Awards Jury

  • Katherine Austin, AIA, Chair
  • Katherine Austin Architect
  • Sebastopol, Calif.
  • Claire Conroy
  • Residential Architecture Magazine
  • Washington, D.C.
  • Mike Jackson, FAIA
  • Historical Preservation Agency
  • State of Illinois
  • Springfield, Ill.
  • Luis Jauregui, AIA
  • Jaurequi, Inc.
  • Austin, Tex.
  • Marilys Nepomechie, FAIA
  • Florida International University Miami
  • Coconut Grove, Fla.

Footer Navigation

Copyright & Privacy

  • © The American Institute of Architects
  • Privacy