8 House

Page Tools

8 House | Notes of Interest

The 8 House is located in Ørestad South on the edge of a canal with a view of the open spaces of Kalvebrod Fælled in Copenhagen. With 475 units in a variety of sizes and layouts, the building meets the needs of people in all of life’s stages: young and old; nuclear families and single people; families that grow and families that become smaller.

The bow-shaped building creates two distinct spaces, separated by the center of the bow which host the communal facilities of 5,300 sf. At the very same spot the building is penetrated by a 30 foot wide passage that connects the two surrounding city spaces: the park area to the west and the channel area to the east. Instead of dividing the different functions of the building - for both habitation and trades - in separate blocks, they have been spread out horizontally.

The apartments are placed at the top, while the commercial program unfolds at the base of the building. As a result the apartments benefit from sunlight, fresh air and the view, while the commercial spaces merge with life on the street. The 8 House has two sloping green roofs totaling over 18,000 sf (1700 m2), which are strategically placed to reduce the urban heat island effect as well as to visually tie it back to the adjacent farmlands towards the south.

The shape of the building allows for daylighting and natural ventilation for all units. In addition, rainwater is collected and repurposed through a stormwater management system.

Additional Credit

Engineer: Moe & Brødsgaard

Photo Credit

© Dragor Luftfoto
© Jens Lindhe
© Julien Lanoo
 

8 House

  • Architect: BIG
  • Owner: Høpfner A/S; Danish Oil Company; St. Frederikslund
  • Location: Copenhagen, Denmark

Jury Comments

The 8 House masterfully recreates the horizontal social connectivity and interaction of the streets of a village neighborhood through a series of delightful accessible ramps in a mixed use, multifamily housing project. The skillful shaping of the mass of the facility provides an invigorating sculptural form while creating the ramped “pedestrian” street system and providing full depth dwelling units which are filled with light and views.

People really ‘live” in this newly created neighborhood with shopping, restaurants, an art gallery, office facilities, childcare, educational facilities and the sound of children playing. This is a complex and exemplary project of a new typology

2012 Institute Honor Awards for Architecture Jury

  • Rod Kruse, FAIA, Chair
  • BNIM Architects
  • Des Moines
  • Barbara White Bryson, FAIA
  • Rice University
  • Houston
  • Annie Chu, AIA
  • Chu & Gooding Architects
  • Los Angeles
  • Dima Daimi, Assoc. AIA
  • Rossetti
  • Farmington Hills, Michigan
  • Harry J. Hunderman, FAIA
  • Wiss, Janney, Elstner Associates, Inc.
  • Northbrook, Illinois
  • Scott Lindenau, FAIA
  • Studio B Architects
  • Aspen, Colorado
  • Kirsten R. Murray, AIA
  • Olson Kundig Architects
  • Seattle
  • Thomas M. Phifer, FAIA
  • Thomas Phifer & Partners
  • New York City
  • Seth H. Wentz, AIA
  • LSC Design, Inc.
  • York, Pennsylvania

Footer Navigation

Copyright & Privacy

  • © The American Institute of Architects
  • Privacy