Marc by Marc Jacobs Showroom | Jaklitsch/Gardner Architects PC; HLW International

The reinvention of the Marc Jacobs showroom, housed on a full floor of its Manhattan headquarters, signified a shift in the palette of materials that represent this established, iconic retail brand. The challenge was to maximize the use of daylight and create meeting spaces with relative privacy and acoustical control.

Offices line the north perimeter of the building; a large expanse of windows lines the western exposure, and two windows face south. A curvilinear glass form at the heart of the space is the design’s central organizing element, defining separate zones for merchandise while still allowing sunlight to filter deep into the space. The glass is imprinted with a gradient frit to create a subtle visual screen that provides privacy for seated guests and sweeping views of the full showroom for standing visitors. Throughout the showroom, opaque design elements are arranged laterally to allow maximum penetration of daylight to the interior.

The shape of the glass enclosure responds to the program as well as the structural condition of the building. Corian and polished stainless steel tables, overhead light fixtures, jewelry displays, and sculptural necklace display forms were custom designed as contemporary alternatives to traditional, off-the-shelf pieces.

During the day, sunlight streams through the windows and reaches deep into the floor plate, thereby reducing reliance on artificial light. Desks were equipped with LED task lighting, and motion sensors were installed in back-of-house program areas to conserve energy use.

Additional Credit

  • Engineer – Structural: Hage Engineering
  • Fabricator/Millworker: Buzzoni SRL
  • General Contractor: Apogee Design & Construction
  • Glass Vendor: McGory Glass, Inc.
  • Lighting Designer: Illumination Works

Photo Credit

© Scott Frances

Marc by Marc Jacobs Showroom

Jury Comments

This space is as beautifully detailed as the clothing on exhibit.

It is moody in a good way. The blue-tinted glass, surrounding the central space, pulls your eyes down from the ceiling. It makes you look at a showroom in a way that you wouldn’t anticipate. Lighting is a critical element.

The contrast between matte and reflective finishes is really successful. Even the reflectivity of the surface behind the bags in the display case creates duplicity against the other colors.

The colors allow you to get lost in the context in a way that if it were brighter you wouldn’t be able to do. It is almost like the glazing is an experiment that led to a greater discovery of itself.

2014 Institute Honor Awards for Interior Architecture Jury

  • David Montalba, AIA, Chair
  • Montalba Architects, Inc.
  • Santa Monica, California
  • Casey Jones, Deputy Director
  • U.S. Department of State
  • Bureau of Overseas Buildings Operations
  • Washington, D.C.
  • Mary Morissette, AIA
  • 4M Design
  • Denver
  • Robert H. Quigley, AIA
  • Architectural Resources Cambridge
  • Cambridge, Massachusetts
  • Josh Shelton, AIA
  • El Dorado Inc
  • Kansas City, Missouri

Footer Navigation

Copyright & Privacy

  • © The American Institute of Architects
  • Privacy