Sign In, Renew, Sign Up

Search AIA

Search AIA Go

Practicing ArchitectureAwards

Page Tools

Reed Insight and Community

Advertisements

2010 AIA Housing Award Recipient

Category 1: One and Two-Family Custom Residences

Diamond Project


Photo 1 of 7

 


    JURY COMMENTS

    Crisp and sculptural,
    exquisitely detailed, it evokes a
    remarkable sense of nature in
    the middle of the city.

    The natural views to the
    interior courtyard are well
    composed and create a sense
    of space and seclusion in spite
    of the urban context.

    Wood warms the concrete in a
    truly Californian expression.

 


    2010 AIA Housing Awards
    Jury

    Andrew V. Porth, AIA, chair
    Porth Architects, Inc.
    Red Lodge, Mont.

    Natalye Appel, FAIA
    Natalye Appel + Associates
    Architects
    Houston

    Geoffrey Goldberg, AIA
    G. Goldberg and Associates
    Chicago

    Grace Kim, AIA
    Schemata Workshop
    Seattle

    Jane Kolleeny
    Architectural Record
    and
    GreenSource

    New York City

 

Architect

Terry & Terry Architecture

   

Location

San Francisco


Notes of Interest

The house scales an uphill lot, with views to the west. Concrete walls run parallel along the side lot lines, forming the sidewalls of the house and continuing beyond to contain a protected garden. Sloping roof planes hover above, and are contained between the longitudinal concrete walls.

The main floor sits at garden level. It contains the common spaces, beginning with a view balcony at the front of the house that extends from the living room, back to a large, kitchen/dining area that opens to rear, outdoor living spaces. The lower portion of the dwelling holds the less public spaces - guest room, children's playroom, and utilities. An ample, yet thoughtful selection of glazed openings gently brings daylight into the home, and makes the best of views allowed by the site.

A roof deck is inserted at the top of the house and functions as a continuation of the garden living space. Strategic gaps or fissures were formed between roof and walls to illuminate the walls with natural light. Large glazed openings in the front and rear of the house create transparency between indoor and outdoor spaces. It provides a unique connection to the surrounding hills and San Francisco neighborhoods.

There is a shared language of simple materials and clean detailing throughout that unifies the space. This aesthetic creates the warmth and calmness essential for a family in an urban setting without distracting from the simple beauty of well juxtaposed spaces.

ADDITIONAL CREDITS

Engineer

 

Santos & Urrutia Structural Engineers Inc.

     

General Contractor

 

Timberline Construction

     

Photo Credit

 

© Ethan Kaplan Photography
© Joe Fletcher Photography

 

Footer Navigation

Copyright & Privacy

  • © The American Institute of Architects
  • Privacy