Sign In, Renew, Sign Up

Search AIA

Search AIA Go

Practicing ArchitectureAwards

Page Tools

CMD Insight for Architects

Advertisements

2010 AIA Housing Award Recipient

Category 1: One and Two-Family Custom Residences

Ferrous House


Photo 1 of 7

 


    JURY COMMENTS

    Such an elegant reuse of
    resources and a spectacular
    transformation, it is
    commendable and surprising
    that this is a renovation.

    This project demonstrates that
    simple, off-the-shelf materials
    can be creatively employed to
    create an elegant design
    solution… evidences a very
    thoughtful approach.

    It has a remarkable presence.

 


    2010 AIA Housing Awards
    Jury

    Andrew V. Porth, AIA, chair
    Porth Architects, Inc.
    Red Lodge, Mont.

    Natalye Appel, FAIA
    Natalye Appel + Associates
    Architects
    Houston

    Geoffrey Goldberg, AIA
    G. Goldberg and Associates
    Chicago

    Grace Kim, AIA
    Schemata Workshop
    Seattle

    Jane Kolleeny
    Architectural Record
    and
    GreenSource

    New York City

 

Architect

Johnsen Schmaling Architects

   

Owner

Eric and JJ Edstrom

   

Location

Spring Prairie, Wis.


Notes of Interest

This house is the careful reinvention of an existing, ill-conceived suburban production home at the end of its life cycle. This project challenges the ordinary but environmentally irresponsible tabula rasa approach – tear down and build bigger – and offers a sensible alternative, illustrating how the bones of a dysfunctional building can be reclaimed as the framework for a contemporary, precisely detailed dwelling. The project is a case study for a resource-conscious suburban renewal in a time of economic and ecological distress.

While the project brief asked for a radical aesthetic and spatial metamorphosis, the severely limited construction budget, and environmental common sense, commanded the reuse of major elements of the existing building, including the foundations, main perimeter walls, and plumbing stacks. The interior was gutted and reorganized to create open, interconnected spaces. A new shed roof, supported by a filigree of exposed metal and wood trusses, adds height to the living spaces and allows northern light to wash the inside of the house through a long band of translucent, aerogel-filled polycarbonate glazing.

Throughout the building, sustainable systems and materials were specified, including low-VOC paints and stains, recycled steel, high-efficiency mechanical systems, Energy Star-rated windows, and locally sourced woods.

ADDITIONAL CREDITS

Engineer

 

Patera, LLC

     

General Contractor

 

Jorndt Fahey Remodelling, LLC

     

Photo Credit

 

© Doug Edmunds Studio

 

Footer Navigation

Copyright & Privacy

  • © The American Institute of Architects
  • Privacy