Sign In, Renew, Sign Up

Search AIA

Search AIA Go

Practicing ArchitectureAwards

Page Tools

Reed Insight and Community

Advertisements

2010 AIA Housing Award Recipient

Category 1: One and Two-Family Custom Residences

Port Townsend Residence


Photo 1 of 7

 


    JURY COMMENTS

    Creatively integrates a broad
    material palette with interesting
    volumes, giving it a warm but
    fresh look.

    Dramatic… but still on a human
    scale.

    Sustainability is taken seriously
    in the design of this house.

 


    2010 AIA Housing Awards
    Jury

    Andrew V. Porth, AIA, chair
    Porth Architects, Inc.
    Red Lodge, Mont.

    Natalye Appel, FAIA
    Natalye Appel + Associates
    Architects
    Houston

    Geoffrey Goldberg, AIA
    G. Goldberg and Associates
    Chicago

    Grace Kim, AIA
    Schemata Workshop
    Seattle

    Jane Kolleeny
    Architectural Record
    and
    GreenSource

    New York City

 

Architect

Bohlin Cywinski Jackson

   

Owner

Stephen and Barbara Foxman

   

Location

Port Townsend, Wash.


Notes of Interest

Approaching the rural site, a clearing briefly reveals the Port Townsend Residence in the distance, spanning the end of a long meadow framed by forest. After winding through dense woods, the drive opens to the home’s entry, where wood screens obscure the distant views. The path to the house steps up and turns onto the breezeway deck, where the full nature of the site is finally revealed as the view focuses over the edge of a high bluff to the Strait of Juan de Fuca, with Protection Island and beyond.

A line of exposed steel structure and a series of wood columns extend the length of the slender building, supporting wood beams and rafters. The primary spaces of the home are to the west of the steel structure, oriented to expansive views from the Olympic Peninsula to Washington’s northern islands. At the bedrooms, canted window bays optimize the view toward the Olympic Mountains. Alongside is a lower volume clad in reclaimed barnwood with openings framing forest and meadow.

Varied materials, from refined to rustic, reduce the scale of the building and define each volume. Sustainability was a strong consideration from site strategies through rainwater harvesting, selection of materials, natural ventilation, and sun shading. Louvers provide solar shading at the high south windows and a long canopy provides a deep overhang at lower windows.

ADDITIONAL CREDITS

Engineer

 

PCS Structural Solutions

     

General Contractor

 

Crocker Construction

     

Landscape Architect

 

Allworth Design

     

Photo Credit

 

© Nic Lehoux Photography

 

Footer Navigation

Copyright & Privacy

  • © The American Institute of Architects
  • Privacy