Sign In, Renew, Sign Up

Search AIA

Search AIA Go

Practicing ArchitectureAwards

Page Tools

CMD Insight for Architects

Advertisements

2010 AIA Housing Award Recipient

Category 1: One and Two-Family Custom Residences

Sheldon Gatehouse


Photo 1 of 7

 


    JURY COMMENTS

    This home serves as a figurative
    and physical gatehouse into the
    natural environment.

    A very strong parti thoroughly
    developed with a great
    sensitivity to its place in the
    landscape.

    Striking material usage; a
    modest and dignified structure.

    An all-season house!

 


    2010 AIA Housing Awards
    Jury

    Andrew V. Porth, AIA, chair
    Porth Architects, Inc.
    Red Lodge, Mont.

    Natalye Appel, FAIA
    Natalye Appel + Associates
    Architects
    Houston

    Geoffrey Goldberg, AIA
    G. Goldberg and Associates
    Chicago

    Grace Kim, AIA
    Schemata Workshop
    Seattle

    Jane Kolleeny
    Architectural Record
    and
    GreenSource

    New York City

 

Architect

Bohlin Cywinski Jackson

   

Location

Cle Elum, Wash.


Notes of Interest

The client wanted a small home as a retreat from her hectic urban life. She sought to enjoy, throughout the seasons, the seclusion and connection with nature offered by her large forested property in the eastern foothills of the Cascades. The modest project included one bedroom, a guest suite for friends and family, and a garage that could be adaptable for use as a studio/workspace.

Responding to the client’s strong emotional connection to place transformed the request for a small cabin into a bold gesture emphasizing the threshold between her two worlds.

The long low wall of the building extends through the forest as a foil to the vertical trunks of the pine trees. As one passes through its front gate the house yields to the forest and opens to the meadow beyond. This gesture marks the symbolic transition from the trappings of urban life to the essential nature of the site. Just inside the wall, a boardwalk runs the length of the project connecting two major living spaces, one interior and one exterior. The two spaces mirror one another, each with a fireplace and one wall that is open to the view of the forest meadow. Each living space accommodates the subtle differences between day and evening needs. In winter the interior living room becomes primary, with its broad hearth and views out onto the growing drifts of snow. During the milder months, the courtyard living space serves as the center of the home. Its deep overhangs protect the occupants from sun, rain and snow, and the exterior stainless steel fireplace warms them on cool evenings.

ADDITIONAL CREDITS

Engineer

 

PCS Structural Solutions

     

General Contractor

 

Cambridge Custom Homes

     

Landscape Architect

 

Allworth Design

     

Photo Credit

 

© Nic Lehoux Photography

 

Footer Navigation

Copyright & Privacy

  • © The American Institute of Architects
  • Privacy