Sign In, Renew, Sign Up

Search AIA

Search AIA Go

Practicing ArchitectureAwards

Page Tools

Reed Construction Data

Advertisements

2010 AIA Housing Award Recipient

Category 1: One and Two-Family Custom Residences

Dry Creek Outbuildings


Photo 1 of 7

 


    JURY COMMENTS

    The landscape was clearly part
    of the initial design concept…
    Admirable for its minimal site
    intervention.

    Framed views of the landscape
    are delightful.

    Exhibits a thoughtful, zen-like
    modesty.

 


    2010 AIA Housing Awards
    Jury

    Andrew V. Porth, AIA, chair
    Porth Architects, Inc.
    Red Lodge, Mont.

    Natalye Appel, FAIA
    Natalye Appel + Associates
    Architects
    Houston

    Geoffrey Goldberg, AIA
    G. Goldberg and Associates
    Chicago

    Grace Kim, AIA
    Schemata Workshop
    Seattle

    Jane Kolleeny
    Architectural Record
    and
    GreenSource

    New York City

 

Architect

Bohlin Cywinski Jackson

   

Location

Woodside, Calif.


Notes of Interest

This guest cottage and office are set along the steep bank of Dry Creek. The two structures are stretched along the verdant edge of the creek between the public world of the entry drive and the private world of the forested creek. Material, structure and craftsmanship played a vital role in the realization of these two modest buildings.

Solid wood-clad volumes face the drive and contain the program’s service elements. Delicate ribbon windows are strategically placed in the façades providing views, introducing light, and maintaining privacy. In contrast, full height glazed walls along the creek allow the intimate building plan to open completely. The exposed Douglas Fir rafters project from the weathered wood boxes, extending outwards, drawings one’s eyes towards the tangled oaks and moss-covered rocks of the active creek. East-facing overhangs shade the glazed walls and complement the shade provided by the forest canopy. While architecturally similar, the guest cottage and office are programmatically diverse. The office contains the working spaces while the cottage contains a galley kitchen, a closet, and a bathroom and a main living space with a built-in Murphy bed. Double doors from the living/dining area open onto the shared courtyard between the cottage and office, linking them visually and programmatically.

These small buildings assert themselves when necessary and yet they float softly in their surroundings, clear responses to their place.

ADDITIONAL CREDITS

Consultant

 

C& B Consulting Engineers
David Wilds Patton Lighting Design

     

Engineer

 

Umerani Associates

     

General Contractor

 

Van Acker Construction

     

Landscape Architect

 

Patrick Brennan

     

Photo Credit

 

© Nic Lehoux Architectural
Photography

 

Footer Navigation

Copyright & Privacy

  • © The American Institute of Architects
  • Privacy