Sign In, Renew, Sign Up

Search AIA

Search AIA Go

Practicing ArchitectureAwards

Page Tools

Reed Construction Data

Advertisements

2010 AIA Housing Award Recipient

Category 1: One and Two-Family Custom Residences

T42 House


Photo 1 of 7



 


    JURY COMMENTS

    Shows that a modest
    remodel/addition project,
    thoroughly and thoughtfully
    designed and beautifully
    presented, can be award
    worthy… proof that good things
    can come in small packages.

    No stone was left unturned and
    no strategy unexplored, from
    historical to artistic material;
    aesthetics… It is difficult to
    comprehend how many layers of
    thought went into this project.

    Shows that modern and
    traditional can live side by side.

 


    2010 AIA Housing Awards
    Jury

    Andrew V. Porth, AIA, chair
    Porth Architects, Inc.
    Red Lodge, Mont.

    Natalye Appel, FAIA
    Natalye Appel + Associates
    Architects
    Houston

    Geoffrey Goldberg, AIA
    G. Goldberg and Associates
    Chicago

    Grace Kim, AIA
    Schemata Workshop
    Seattle

    Jane Kolleeny
    Architectural Record
    and
    GreenSource

    New York City

 

Architect

VJAA

   

Associate Firm

Crown Construction

   

Location

Minneapolis


Notes of Interest

The project expands an 1100 square foot 1939 Cape Cod with a small addition. The pattern-book original design meant that the house was designed independently of solar orientation and views. A new garage had been added in 2004, but the original five-room house was unchanged. The clients desired a more functional modern house with better connections to the riverfront site. It also needed to meet their budgetary needs, significantly reduce current energy consumption and provide opportunities for future alternative energy integration.

The new addition was designed to reorient the house towards the south to capture winter sun and summer breezes, while creating a new courtyard space. In addition to making stronger connections to the outdoors, it optimizes summer breezes from the southwest and blocks winter winds from the northeast. A second stair was added and new passages to eliminate dead-ends, simultaneously improving circulation and airflow. The addition provides a new master bedroom, storage, larger dining area/library, and two bathrooms.

Materials in the addition emphasized economy, adaptability and panelized construction (precast and T-Mass SIPs panels). The project adapts old forms to suppress detail/decorative quality and re-emphasize surface, form and space. The design for the house was based on Passiv Haus criteria for passive solar design of the envelope, glazing specifications, and setting criteria for thermal mass and insulation requirements.

ADDITIONAL CREDITS

Engineer

 

Rollie Johnson

     

General Contractor

 

The Crown Construction
Company, Inc.

     

Photo Credit

 

© Paul Crosby Architectural
Photography
© VJAA

 

Footer Navigation

Copyright & Privacy

  • © The American Institute of Architects
  • Privacy