Sign In, Renew, Sign Up

Search AIA

Search AIA Go

Practicing ArchitectureAwards

Page Tools

Reed Insight and Community

Advertisements

2010 AIA Housing Award Recipient

Category 3: Multifamily Living

OneEleven Mixed-Use Development


Photo 1 of 7


 


    JURY COMMENTS

    Such creative massing on a
    very tight site, successfully
    turning disadvantages into
    attractions.

    It appears to have been a part of
    the original adjacent complex. It
    is so well integrated, while still
    holding its own against its larger
    neighbors.

 


    2010 AIA Housing Awards
    Jury

    Andrew V. Porth, AIA, chair
    Porth Architects, Inc.
    Red Lodge, Mont.

    Natalye Appel, FAIA
    Natalye Appel + Associates
    Architects
    Houston

    Geoffrey Goldberg, AIA
    G. Goldberg and Associates
    Chicago

    Grace Kim, AIA
    Schemata Workshop
    Seattle

    Jane Kolleeny
    Architectural Record
    and
    GreenSource

    New York City

 

Architect

Remson | Haley | Herpin Architects, APAC

   

Owner

Commercial Properties Realty Trust

   

Location

Baton Rouge, La.


Notes of Interest

With the dynamic Shaw Center for the Arts as a backdrop to the west, and bound by a popular restaurant and courtyard space to the north and east, and a pedestrian accessway to the south, this project had a narrow and challenging site. As the first ground-up downtown residential project in 40 years, it sets the stage for future residential development in the area.

The materials and massing of the building were carefully designed to respect the iconic Shaw Center and complete/reinforce many of the design initiatives already established on the city block. In addition, the building steps back and reduces in massing to respond to the historic character and proportion of the Third Street Arts and Entertainment District to the east.

The project activates the public realm by placing commercial/retail space on the ground floor, and by locating community-use spaces and public-oriented balconies along the public way. Varied outdoor living spaces are created for the residents, from public gathering spaces to secluded semi-private balconies; all taking advantage of views of the resurgent downtown area. Through its density and connection to community as an urban infill project, this project enjoys a natural sustainability, and also encourages walking and public transportation.

ADDITIONAL CREDITS

Consultant

 

Daniel T. Calongne & Associates, Inc.
Fenner Consulting LLC

     

Engineer

 

Henry C. Eyre, Jr., P.E., Inc.

     

General Contractor

 

White Spunner Construction, Inc.

     

Photo Credit

 

© Crocker Studio Inc.

 

Footer Navigation

Copyright & Privacy

  • © The American Institute of Architects
  • Privacy