Sign In, Renew, Sign Up

Search AIA

Search AIA Go

Practicing ArchitectureAwards

Page Tools

Reed Insight and Community


2010 AIA Housing Award Recipient

Category 4: Specialized Housing

The Housing Tower

Photo 1 of 7



    An architecturally strong and
    succinct solution!

    Very disciplined use of a limited
    material palette and highly
    respectful of context.

    Innovative air movement
    strategies ventilate the
    apartments, important for a
    building of this type. This natural
    ventilation promotes good indoor
    air quality and reduces energy


    2010 AIA Housing Awards

    Andrew V. Porth, AIA, chair
    Porth Architects, Inc.
    Red Lodge, Mont.

    Natalye Appel, FAIA
    Natalye Appel + Associates

    Geoffrey Goldberg, AIA
    G. Goldberg and Associates

    Grace Kim, AIA
    Schemata Workshop

    Jane Kolleeny
    Architectural Record

    New York City



The Rose + Guggenheimer Studio



Kripalu Center for Yoga and Health



Stockbridge, Mass.

Notes of Interest

Phase One in this extensive master plan connects a new, compact, 80-room residential dormitory to the existing retreat building.

Utilizing sliding sun screens, radiant cooling and heating, daylighting and natural ventilation, and a sophisticated yet deceptively simple site strategy, the Housing Tower establishes itself as a cornerstone of sustainability for the institution while enabling human connections to the Berkshire context in all seasons.

Though expansive, the project fits into an economically scaled plan and section, growing upward rather than outward. Radiant cooling and heating modulate temperature changes via the thermal mass of the concrete structure. When combined with natural ventilation, a slatted-wood rain-screen, and a highly insulated envelope, the integrated architectural design and climate control strategy consumes 40% less energy than a typical discrete forced-air based system.

Moderating between interior and exterior, the pressure equalized rain-screen includes a water membrane protected by Cypress slats. A moveable sun-screen of the same material slides in front of each guest-room window, and provides a visceral connection to the Berkshire context. Moving the screen by hand to modulate heat gain, guests see the shadows change, and feel the temperature of the wood, while the breeze stirs the room with the smell of Cypress. Natural light reaches past the operable windows and through a glazed partition into shower and bathroom, brightening the entire space with no need for electric light during the day.




ICOR Associates
Transsolar Klimaengineering




Richmond So Associates


General Contractor


Barr & Barr Inc, Builders


Landscape Architect


Michael Van Valkenburgh Associates


Photo Credit


© Matthew Snyder


Footer Navigation

Copyright & Privacy

  • © The American Institute of Architects
  • Privacy