Sign In, Renew, Sign Up

Search AIA

Search AIA Go

Practicing ArchitectureKnowledge Communities

Page Tools

CMD Insight for Architects

Advertisements

2012 AIA Healthcare Design Award Recipients

The AIA/AAH Design Awards showcase the best of healthcare building design and healthcare design-oriented research. The awards highlight the trends of healthcare facilities and the future direction of these facilities. Projects should exhibit conceptual strength that solve aesthetic, civic, urban, and social concerns as well as the requisite functional and sustainability concerns of a hospital. The AIA/AAH will recognize the firms for their contribution to the healthcare environment.

Wilson Hospice House?wrap-left
Willson Hospice House

Perkins+Will – Atlanta

In a healthcare world often polished with stainless steel, Willson Hospice offers a distinctively warmer invitation. Its households feature simple geometric volumes roofed with sloping gables and finished in fieldstone, stained cedar, and pine selected for texture and natural color. The design emphasizes transparency, opening views into the woodland landscape where stress-relieving regenerative gardens are accessed from terraces, trellised patios, and porches. Major gathering spaces like the lobby, family living rooms, chapel, and sunroom have high exposed pine plank ceilings, glu-lam beams, and tall wood window walls. Willson Hospice is also unique in being the first and only healthcare facility ever designated an Audubon International Silver Signature Sanctuary. A Natural Resources Management Plan secures the continuing preservation of native flora and fauna. Perhaps most remarkable is the success of Willson’s meeting spaces, gardens, and wildlife habitat in attracting an astonishing number and variety of community groups to campus. View Project Profile

Mass General Hospital?wrap-left
Massachusetts General Hospital - The Lunder Building

NBBJ – New York

MGH is renowned for treating critically ill patients in need of highly complex, multi-faceted surgical procedures. So the design team put a lot of thought into what the experience would be like to work, visit or be treated in the Lunder Building. Access to daylight (which is known to speed up the healing process), comfortable and calming spaces and views to gardens were some of the design solutions used to enhance the patient, visitor and staff experience. The bed tower’s square floor plan was fractured and shifted to create two interlocking C-shaped bed wings separated by a central circulation spine. This allowed MGH to meet its need for more beds within a compact building footprint while creating a spine that links the atrium and exterior garden, providing views to the outdoors and inviting daylight deep into each floor. View Project Profile

Kenya Women and Children's Wellness Center?wrap-left
Kenya Women and Children's Wellness Center

Perkins+Will – Chicago

The large scale program areas of the Diagnostics & Treatment are the only major areas that do not require natural daylight and that require mechanical ventilation. These characteristics allow the mass to be buried below the rest of the facility and therefore lowering the overall scale of the village. The concept of the smaller pavilions increases access to natural light and ventilation, while patient porches and courtyards provide access to exterior spaces for patient respite. The benefits of these concepts allow for a more approachable scale for patients and their families; they improve patient experience and orientation with direct links to the exterior and create a more intimate campus. View Project Profile

National Intrepid Center of Excellence?wrap-left
National Intrepid Center of Excellence

SmithGroup – Washington, DC

To create a truly healing environment, the design team had to reimagine the building as an active part of the rehabilitative process and not simply a vessel to contain the process. The building was designed in such a way that the physical environment of the space facilitates the flow of patients and families throughout the building while being sensitive to the sensory and wayfinding needs of patients with physical, brain, and psychological injuries. For example, because TBI and PTSD patients often experience visual and auditory disturbances, the building is equipped with a white noise system to dampen loud and abrupt sounds, while the lighting design ensures an even level of light, balancing daylight with artificial light, and reduces any harshly-lit environments and glare. View Project Profile

2012 Healthcare Design Award Jury

Jocelyn Frederick, AIA, (Chair) - Tsoi/Kobus & Associates, Cambridge, Massachusetts
John Castorina, AIA - RTKL Associates, Inc., Dallas
R. David Frum, AIA - Clark/Kjos Architects, Seattle
Anthony Kelly, AIA - The Shore Health System, Easton, Maryland
Susan Lipka - The University of Texas M. D. Anderson Cancer Center, Houston
Steven Steinberg, AIA - Ratcliff Architects, Emeryville, California
Bobbe Young - Steffian Bradley Architects, Boston

See Past Recipients

2009 | 2010 | 2011

Back to Design Awards Home Page | Visit Academy Webpage

 

Footer Navigation

Copyright & Privacy

  • © The American Institute of Architects
  • Privacy