Sign In, Renew, Sign Up

Search AIA

Search AIA Go

Practicing ArchitectureKnowledge Communities

Page Tools

Reed Insight and Community

Advertisements

Willson Hospice House

Category: Category A: Built, Less than $25 million (construction cost)

AIA-Slideshow

Birch Headwall

Detail of birch headwall disguising medical outlets, receptacles, switches, etc.

<BR><BR>

Location: 320 Foundation Lane<BR>

Albany, GA<BR>

Firm: Perkins+Will<BR>

Architect: Ila Burdette

Chapel and Terrace

Chapel and Terrace with Family Entry Beyond

<BR><BR>

Location: 320 Foundation Lane<BR>

Albany, GA<BR>

Firm: Perkins+Will<BR>

Architect: Ila Burdette

Family Room Dining Terrace

Family room dining terrace and patient porch

<BR><BR>

Location: 320 Foundation Lane<BR>

Albany, GA<BR>

Firm: Perkins+Will<BR>

Architect: Ila Burdette

Family Living Room

Family living room and with tall window walls.

<BR><BR>

Location: 320 Foundation Lane<BR>

Albany, GA<BR>

Firm: Perkins+Will<BR>

Architect: Ila Burdette

Patient Room

Patient room with burch headwall and ceiling panel, window-seat bed, and double French doors leading out onto shared porch overlooking tranquility garden.

<BR><BR>

Location: 320 Foundation Lane<BR>

Albany, GA<BR>

Firm: Perkins+Will<BR>

Architect: Ila Burdette


Design Solution

When Phoebe Putney Memorial Hospital planned the new 18-inpatient Willson Hospice, it realized a golden opportunity to expand its outreach in southwest Georgia. PPMH channeled 25 years of enduring affection for its 11-county travelling home care hospice program into the creation of a community magnet. Sensitively building upon the educational and recreational appeal of its new sustainable campus of 210 forested / wetland acres, Willson reinvigorates traditional relationships between healthcare stakeholders – patients, families, staff, donors, volunteers, visitors – as well as the larger neighborhood.

Jury Comments

A wonderfully conceived project, brings great dignity to the project’s purpose; materials employed help create a calming influence to patients and families under stressful situations. Strong connection to nature, pervasive throughout; natural and sustainable materials, connections during inclement weather, nice spaces (many two- story), pod concept offers privacy and dignity, wonderful material palette both on the exterior and interior, wonderful healing environment for end of life patients.

Acknowledgements

Planning, Architecture, Interior Design, and Landscape Architecture by Perkins+Will: Ila Burdette, Kenneth Moore, Helena O’Connor, Danny Scott, Leo Alvarez, Alexander Stewart, Matthew Malone, Justin Cooper, Amy Sickeler, Inyoung Park, Patrick Carroll, Lance Galvin, Paula Vaughan, Brenda Smith.

Structural Engineering by Uzun & Case: Jim Case, Jeff Millheizler.

Civil Engineering by Lanier Engineering, Inc.: Gary Harrell, Brian Jackson.

Mechanical Engineering by Cornelius Engineering: Cathy Cornelius.

Electrical Engineering by Spencer Bristol Engineering: Doug Bristol.

Plumbing & Life Safety Engineering by Covalent Consulting, LLC: Fred Gordon.

LEED Commissioning by Energy Ace, Inc.: Wayne Robertson.

Program Management by KLMK Group, Inc.: Steve Higgs, David Smith.

Photo Credits

©Photographs: Jim Roof Creative
Drawings (site plan, building plan, elevation sketches) Perkins+Will

Back to 2012 Awards Recipient page

 

Footer Navigation

Copyright & Privacy

  • © The American Institute of Architects
  • Privacy