Sign In, Renew, Sign Up

Search AIA

Search AIA Go

Practicing ArchitectureKnowledge Communities

Page Tools

Reed Construction Data

Advertisements

2013 AIA Healthcare Design Award Recipients

The AIA/AAH Design Awards showcase the best of healthcare building design and healthcare design-oriented research. The awards highlight the trends of healthcare facilities and the future direction of these facilities. Projects should exhibit conceptual strength that solve aesthetic, civic, urban, and social concerns as well as the requisite functional and sustainability concerns of a hospital. The AIA/AAH will recognize the firms for their contribution to the healthcare environment.

Category A: Built, Less than $25 million (construction cost)

UCLA Outpatient?wrap-left
UCLA Outpatient Surgery and Oncology Center

Michael W. Folonis Architects – Santa Monica, California

Michael W. Folonis Architects (MWFA) designed an inspiring healthcare center with a focus on patient experience and sustainability. The award-winning building—slated for LEED Gold certification—is an elegant balance of aesthetics, efficiency, and sensitivity. The UCLA Outpatient Surgery and Oncology Center in Santa Monica is a hybrid academic and community outpatient surgery, oncology treatment and medical office facility. The design concept asserts that a more-natural and less-clinical environment promotes healing in patients and supports alert, productive behavior in doctors, staff, and students. The project expresses an elegant, balanced sensibility and distinguishes itself from other healthcare projects by its thoughtful Modernist design. Features and materials that bring diffuse sunlight and natural ventilation into the building, and blur the indoor-outdoor connection, were selected for utility and formal elegance. View project profile.

Peace Island?wrap-left
Peace Island Medical Center

Mahlum – Seattle

A small, remote island community joined forces to turn their vision of rural healthcare into the very first hospital in San Juan County.

The hospital blends discreetly into its surroundings, flanked by old-growth forest, basalt slopes and thriving wetlands. The site’s ecology, topography and vegetation were carefully preserved. Island resources are extremely limited, making sustainable choices fundamental. Decoupled building systems and natural ventilation connect occupants with fresh air, daylight and views. View project profile.

Adamsville Regional?wrap-left
Adamsville Regional Health Center

Stanley Beaman & Sears – Atlanta

This 34,000 square foot regional health facility located in an under-served neighborhood in southwest Atlanta combines under one roof multiple clinics, childcare facilities, and workforce center. It projects a holistic idea of wellness and a positive self image of a hallenged community. The 4-acre site includes a community garden with 20 raised planting beds which can be leased out during the growing season. The intent is to use the community gardens as a hands-on education tool for urban agriculture, food and nutrition. The facility also plans to host community farmers markets. View project profile.

The Everett Clinic?wrap-left
The Everett Clinic Smokey Point Medical Center

ZGF Architects LLP - Seattle

The new Smokey Point Medical Center is driven by the client’s desire for the most operationally-efficient care delivery in an outstanding patient centered environment, delivered within an aggressive 24-month design and construction schedule and $14 million construction budget. The new facility makes a strong visual statement in an area mostly populated by suburban shopping centers off of the busy I-5 freeway corridor. Vertical channels in the cast-in-place tilt-up concrete create pattern, scale and texture to mitigate mass, and are carried through the interior, unifying the outside-in relationship. A glass curtainwall maximizes natural daylight throughout the two-level facility. View project profile.

Category B: Built, More than $25 million (construction cost)

University of Minnesota?wrap-left
University of Minnesota Amplatz Children’s Hospital

Tsoi/Kobus & Associates - Minneapolis, Minnesota

This new children’s hospital started with a vision: to create the ideal environment in which to provide and receive children’s healthcare. Today, Minnesota’s first “green” children’s hospital is setting new standards for safety, comfort, and clinical efficiency. It was of paramount importance to the client that the new Children’s Hospital be designed with a consistently articulated and original theme. A pediatric care environment presents a significant interior design challenge: it needs to feel welcoming and appeal to infants, toddlers, young adults and adult visitors as part of a holistically integrated architectural design statement. The environment must also support intuitive wayfinding, and provide distractions to help ease waiting time. The architect responded to this challenge by creating an interactive, all-ages theme for the interior called “Passport to Discovery,” which was a direct response to the University of Minnesota’s timely unveiling of their new motto: “Driven to Discover.” View project profile.

Palomar?wrap-left
Palomar Medical Center

CO Architects - Escondido, California

The concept for this revolutionary hospital envisioned a sustainable and healing architecture that holistically supports the healthcare providers, the patients and their families. Situated in rolling hills on the edge of a growing suburban community, the design resolves and integrates the project’s large size and operational complexity with the surrounding natural environments. At every scale: site; building; and room; the architecture blurs the boundaries between technology and nature, and hence between ‘hospital’ and ‘garden’. The solution takes advantage of the distinctive hilltop setting by segregating the program into elemental horizontal and vertical assemblages that are arranged not only for necessary functional relationships but also for optimal climatic, daylight and view exposures. View project profile.

SAM Medical Center?wrap-left
San Antonio Military Medical Center

RTKL Associates, Inc – Houston, TX.

The Concept: Celebration of Family

People who serve in the US Military believe in something greater than themselves, they believe in family. The San Antonio Military Medical Center (SAMMC) is a place that recognizes the importance of family, both biological and social. Family is the fabric that links us, the foundation we can always depend on. Family is the support that helps us make transitions in life. Architectural features such as the slatted wood ceilings, the planked wood millwork, and textural floor coverings are chosen to subtly suggest woven fabrics. Anchoring stone walls, brick that flows from outside to inside and terrazzo lobby flooring create an enduring permanence that serves as the foundation of the public spaces. The public corridor flooring patterns, translucent glass screens, and cove lighting mark zones of transition throughout the project. . View project profile.

Category C: Unbuilt

Sheikh Kahlifa Medical?wrap-left
Sheikh Khalifa Medical City

Skidmore, Owings & Merrill in a joint venture with ICME & Tilke as ITS - Abu Dhabi, UAE

The design solution for the new Sheikh Khalifa Medical City (SKMC) is driven by two concepts: the idea that the 838-bed medical campus will be “three hospitals under one roof” and that it will be “a city within the city.” SKMC combines a General Hospital (with a Level One Trauma Center) and tertiary Women’s and Pediatric Hospitals; it was imperative to the client that each hospital have its own identity within a unified and cohesive campus. The design solution balances unifying and differentiating elements (derived from the building enclosures) that are introduced at the campus edge and reinforced throughout the medical city. SKMC’s size, its very name and the client’s high aspirations led to the idea that the project could exceed a hospital or medical center and act as a medical city within Abu Dhabi, with a bustling campus-like environment of distinct character, vibrant public spaces and a sense of community. View project profile.

Operating Room?wrap-left
Brigham and Women's Hospital, Advanced Multimodality Image Guided Operating Room (AMIGO)

Payette - Boston

Brigham and Women's Hospital set out to build one of the most advanced interventional medical suites in the world providing a laboratory for developing innovative surgical techniques. The design concept was to support the client’s ambitious effort by providing an extraordinary facility, fitting the uniqueness of the program, while solving the intricate technological challenges of the project. The design was based on a simple diagram to allow the complexity of the equipment requirements to be rigorously organized without compromising patient safety and staff work flow. The design was based on a simple diagram to allow the complexity of the equipment requirements to be rigorously organized without compromising patient safety and staff work flow.

The suite is located in an existing space in the basement level of the Brigham's large healthcare campus and is comprised of three main components: the OR/imaging rooms, the work core zone and the support zone. Circulation is simplified and merged with work space in order to maximize team space and observation space. Visibility is a priority for patient safety, teaching and staff work flow. The procedure rooms are configured to meet the equipment requirements and to allow ample space for additional movable equipment and large surgical teams. View project profile.

Category D: Innovations in Planning and Design Research, Built and Unbuilt

PODS?wrap-left
Rethinking the need for emergency department beds

Lennon Associates - Unbuilt

This project will be built in existing buildings; hence no additional footprint expansion is needed. However, many technological improvements will improve quality of life. This project is a radical departure from traditional emergency departments in that the vast majority of patients will not be seen in a bed, but will spend the majority of their time in a carefully designed area (we call pods) that offer amenities not seen in any previous ED. The pods offer personal environmental control that resembles the amenities of first class airline accommodations. Further, by reshaping the flow of patients and where physicians interact with patients we will be able to reduce the time between entering the ED to seeing a physician to 7 minutes on average from nearly 2 hours currently. Many new technological advances were incorporated into the design such as individually addressable light bulbs that will allow patients to completely control the appearance of their pod, while not disturbing others. Both the staff and patients have access to extensive gardens. The inherent nature of the design allows for a private and professional work environment for the staff. View project profile.

Kaleida Health?wrap-left
Kaleida Health, Gates Vascular Institute and UB Clinical Translational Research Center

Cannon Design - Buffalo, New York

GVI boasts a “hotel” comprised of 62 private patient rooms arranged into four nursing pods—each capable of independent operation, but flexible enough to work together with adjacent pods over the ebb and flow of patient volume. The “hotel” creates a more restive environment distinct from the active treatment areas. The Gates Vascular Institute and UB Clinical Research Center forms the cornerstone of a new world-class health sciences campus focused on the regeneration of downtown Buffalo. The spirit of collaboration was the driving force uniting Kaleida and the University at Buffalo within a single structure, and the building strives to bring several disciplines—cardiovascular, neurovascular, peripheral vascular—and its patients, surgeons and researchers, together for the exchange of knowledge and growth. View project profile.

Category E: Master Planning Urban Design for Healthcare Settings

Focal Point?wrap-left
Focal Point Community Campus

HDR Architecture, Inc. - Chicago

Research is helping drive a new model for delivery of healthcare: a mixed-use development on an 11-acre lot on Chicago’s Southwest Side. This holistic approach to healthcare design will serve as a national model for community development. With the goal of providing valuable programs and services to over 400 residents on Chicago’s Southwest Side--one of the city’s most vibrant yet blighted neighborhoods-- this innovative undertaking combines retail, wellness, education, arts, and recreation services customized to meet the social wellness needs of local residents. Healthcare services are the anchor of the plan, whose dual “focal point” is both the individual resident, and the replacement community hospital (Saint Anthony), along with an outpatient clinic. The vision is an urban campus that unites the hospital and its community, seamlessly integrating healthcare services into a neighborhood. The architectural design supports the hospital’s dual role as both anchor and change agent, linked to its environment by a “circulatory system”--a band of food and retail markets, fitness centers, and other health-related amenities, on the second floor of the building complex. These retail, community and education spaces comprise some 300,000 SF in addition to the hospital itself, becoming a new gateway to the community. View project profile.

2013 Healthcare Design Award Jury

Joan Saba, AIA, Chair - NBBJ, New York City

Orlando T. Maione, FAIA - Maione Associates, Albany, New York

Mike Mense, FAIA - mmense Architects, Anchorage

Kathy Reno - Joint Commission Resources, Inc., Oak Brook, Illinois

Bill Rostenberg, FAIA - Stantec, San Francisco

Bryan Shiles, AIA - WRNS, San Francisco

Ron Smith, AIA - Design At The Intersection, LLC, Houston

See Past Recipients

2009 | 2010 | 2011 | 2012

Back to Design Awards Home Page | Visit Academy Webpage

 

Footer Navigation

Copyright & Privacy

  • © The American Institute of Architects
  • Privacy