Sign In, Renew, Sign Up

Search AIA

Search AIA Go

Practicing ArchitectureKnowledge Communities

Page Tools

Reed Insight and Community

Advertisements

UCLA Outpatient Surgery and Oncology Center

Award: 2013 AIA Healthcare Design Award Recipient
Category A: Built, Less than $25 million (construction cost)

AIA-Slideshow

EXTERIOR

A building skin composed of glass and smooth concrete, traditional Modernist materials, is unusual in a healthcare setting. Board-formed concrete walls at the first floor serve as a plinth for the second and third floors, providing a contrast to the smooth, cast-in-place concrete walls of the upper floors.<BR /><BR />  

Location:  Santa Monica, California<BR />

Firm:  Michael W. Folonis Architects<BR />

Architect:  Michael W. Folonis FAIA<BR />

PATIENT HEALTING

To promote patient healing and staff productivity, the design is infused with features to accomplish a natural, light-filled environment, create a strong indoor-outdoor connection, and reduce disorientation. <BR /><BR /> 

Location:  Santa Monica, California<BR />

Firm:  Michael W. Folonis Architects<BR />

Architect:  Michael W. Folonis FAIA<BR />

GARDEN

To create the most pleasant, stress-free environment possible, we sought the maximum inclusion of natural day lighting and ventilation throughout the building through passive systems, an enhanced indoor-outdoor connection with exterior gardens and interior plantings, privacy and discretion for patients through space planning and sightlines, and comfort with custom furnishings and finishes in warm, soft materials.<BR /><BR />  

Location:  Santa Monica, California<BR />

Firm:  Michael W. Folonis Architects<BR />

Architect:  Michael W. Folonis FAIA<BR />

KITCHEN

The design concept asserts that a more-natural and less-clinical environment promotes healing in patients and supports alert, productive behavior in doctors, staff, and students. This was further substantiated through user-group feedback on conditions that create an ideal healthcare environment. 

<BR /><BR />  

Location:  Santa Monica, California<BR />

Firm:  Michael W. Folonis Architects<BR />

Architect:  Michael W. Folonis FAIA<BR />

KITCHEN

Clear space planning is employed so patients easily orient themselves under stressful conditions (e.g., all restrooms are identical to limit guesswork).  Same-handed design applied to the eight surgical rooms aids to reduce medical error by negating the need for medical personnel to become re-oriented to a different room for each procedure.<BR /><BR />  

Location:  Santa Monica, California<BR />

Firm:  Michael W. Folonis Architects<BR />

Architect:  Michael W. Folonis FAIA<BR />

Design Solution

Michael W. Folonis Architects (MWFA) designed an inspiring healthcare center with a focus on patient experience and sustainability. The award-winning building—slated for LEED Gold certification—is an elegant balance of aesthetics, efficiency, and sensitivity. The massing of the building consists of two great rectangular volumes in a combination of board-formed and cast-in-place concrete, fronted with glass, louvers, and light shelves. The two distinct volumes are joined by a glass box creating a grand atrium bathed in natural light. The imperatives of transparency and function, and the aesthetic of early California Modernism, are all richly evident in the passive solar design, the building skin’s glass and concrete, the interior’s exposed steel, and sweeping sight lines both inside out and outside in.

Jury Comments

The design has been carried out beautifully. The jury finds that ecological features of this design are noteworthy to the design field for consideration for building sustainable designs.

This project is a strong collaboration between urban planning and healthcare planning. The use of modernist space-making to connect the interior spaces to a garden which in turn addresses the urban context as a middle landscape makes for well situated urban building. The sequestration of the automobile is welcomed, and dramatic.

Photo Credits

©Tom Bonner

Back to 2013 Recipients page

 

Footer Navigation

Copyright & Privacy

  • © The American Institute of Architects
  • Privacy