Sign In, Renew, Sign Up

Search AIA

Search AIA Go

Practicing ArchitectureKnowledge Communities

Page Tools

CMD Insight for Architects

Advertisements

The Everett Clinic Smokey Point Medical Center

Award: 2013 AIA Healthcare Design Award Recipient
Category A: Built, Less than $25 million (construction cost)

AIA-Slideshow

EXTERIOR

The new facility makes a strong visual statement in an area mostly populated by suburban shopping centers off of the busy I-5 freeway corridor. Vertical channels in the cast-in-place tilt-up concrete create pattern, scale and texture to mitigate mass, and are carried through the interior, unifying the outside-in relationship. A glass curtainwall maximizes natural daylight throughout the two-level facility.<BR /><BR />  

Location:  Smokey Point, Washington <BR />

Firm:  ZGF Architects LLP<BR />

Architect:  Robbert Zimmerman, AIA<BR />

HALLWAY

The goal to minimize waste and create an optimized work place environment for caregivers to deliver outstanding care to patients led to a design approach which aims to reduce the time that a patient spends waiting by more than 25%.<BR /><BR />  

Location:  Smokey Point, Washington <BR />

Firm:  ZGF Architects LLP<BR />

Architect:  Robbert Zimmerman, AIA<BR />

SEATING AREA

The arrangement of exam rooms, pause areas and caregiver pods minimizes travel time, improves accessibility and enhances care-delivery. As part of the efficient space program, the highest patient volume has the shortest distance to walk at only 100 ft. 

<BR /><BR />  

Location:  Smokey Point, Washington <BR />

Firm:  ZGF Architects LLP<BR />

Architect:  Robbert Zimmerman, AIA<BR />

OPEN SPACES

In support of the goal to improve patient and caregiver experience, the facility integrates intuitive and easy-to-navigate wayfinding. From color cues to signage, every detail within the clinic is designed to support the concept of an open, self-direct patient spaces.<BR /><BR />  

Location:  Smokey Point, Washington <BR />

Firm:  ZGF Architects LLP<BR />

Architect:  Robbert Zimmerman, AIA<BR />

PATIENT ROOMS

Larger patient rooms accommodate additional services in the privacy of the exam room including height and weight measurements, lab tests and blood draws. The ?one-stop shopping? convenience eliminates the need for patients and care providers to move from room to room for services and reduces overall wait times.<BR /><BR />  

Location:  Smokey Point, Washington <BR />

Firm:  ZGF Architects LLP<BR />

Architect:  Robbert Zimmerman, AIA<BR />

Design Solution

The new Smokey Point Medical Center is driven by the client’s desire for the most operationally-efficient care delivery in an outstanding patient centered environment, delivered within an aggressive 24-month design and construction schedule and $14 million construction budget. The exterior cast-in-place tilt-up concrete shell provides a low maintenance durable finish produced on site. The easy-to-navigate plan for the 2-story building is designed to improve patient care by reducing wait and travel time. The wayfinding and signage strategy, enhanced by architectural details, supports increased clarity and an improved experience.

Jury Comments

The creative and elegant use of tilt up concrete for facade to speed construction and meet cost and time goals moves this facility from ordinary to something quite special. The uniform design concept is evident and well done. It is a good use of natural light and local materials. An exceptionally clear and well-organized plan creates good public circulation and legible entry to clinic zones.

Photo Credits

© ZGF Architects LLP

Back to 2013 Recipients page

 

Footer Navigation

Copyright & Privacy

  • © The American Institute of Architects
  • Privacy