Sign In, Renew, Sign Up

Search AIA

Search AIA Go

Practicing ArchitectureKnowledge Communities

Page Tools

CMD Insight for Architects

Advertisements

Palomar Medical Center

Award: 2013 AIA Healthcare Design Award Recipient
Category B: Built, More than $25 million (construction cost)

AIA-Slideshow

EXTERIOR

Externally, the undulating green roof with its indigenous planting is a contextual idea: a visual extension of the surrounding landscape that assimilates the expansive building footprint; retains and filters storm water; and offers an open public landscaped terrace.<BR /><BR />  

Location:  Escondido, California<BR />

Firm:  CO Architects<BR />

Architect:  Thomas Chessum, FAIA<BR />

FULL VIEW

The structure beneath this roof enables the project?s largest clinical innovation: the Integrated Interventional Services unit which co-locates the surgical and radiology based interventional functions. 

<BR /><BR />  

Location:  Escondido, California<BR />

Firm:  CO Architects<BR />

Architect:  Thomas Chessum, FAIA<BR />

NATURAL LIGHT

The resulting comprehensive access to daylight, views of nature, and therefore human respite, reduces stress, while increasing physiological wellness. <BR /><BR />  

Location:  Escondido, California<BR />

Firm:  CO Architects<BR />

Architect:  Thomas Chessum, FAIA<BR />

SEATING AREA

The design provides the same naturally infused architectural environment of care for surgeons in naturally lit Operating Rooms, as that of patient rooms or public entrance lobbies, directly improving the measurable quality of patient care and the rate of patient recovery.<BR /><BR />  

Location:  Escondido, California<BR />

Firm:  CO Architects<BR />

Architect:  Thomas Chessum, FAIA<BR />

SKETCH

Distinctive to this ?garden hospital? design is the multifaceted blurring of technology and nature as manifested in the Diagnostic and Treatment wing?s integration of function, tectonics, sustainability and expression. <BR /><BR />  

Location:  Escondido, California<BR />

Firm:  CO Architects<BR />

Architect:  Thomas Chessum, FAIA<BR />

Design Solution

The concept for this revolutionary hospital envisioned a sustainable and healing architecture that holistically supports the healthcare providers, the patients and their families. Situated in rolling hills on the edge of a growing suburban community, the design resolves and integrates the project’s large size and operational complexity with the surrounding natural environments. At every scale: site; building; and room; the architecture blurs the boundaries between technology and nature, and hence between ‘hospital’ and ‘garden’. The solution takes advantage of the distinctive hilltop setting by segregating the program into elemental horizontal and vertical assemblages that are arranged not only for necessary functional relationships but also for optimal climatic, daylight and view exposures. The surrounding grounds and the building’s 1.5-acre green roof, elevated garden terraces, stepped balcony conservatories on every level, and interior courtyards, all with indigenous planting, are organized to maximize physical and/or visual access between them and the internal spaces, whether lobby, patient room or surgery, while creating a regional landmark that unites the natural landscape and the building, through undulating plan and sectional forms.

Jury Comments

A bold design, this project seems to fit nicely into a rough environment with a light footprint. The planning is excellent and establishes flexibility for future change and the merging of disciplines. This is very forward thinking and ambitious in its efforts to explore the possibilities for health care design, and carried out with success.

We see a lot of green roofs these days: this one is just beautiful. Given the amount of parking needed for this site the patient experience might have been mundane, but the green roof and deft site planning situate the patient rooms and support spaces well.

Photo Credits

Images: © Tom Bonner Photography
Drawings: © CO Architects

Back to 2013 Recipients page

 

Footer Navigation

Copyright & Privacy

  • © The American Institute of Architects
  • Privacy