Sign In, Renew, Sign Up

Search AIA

Search AIA Go

Practicing ArchitectureKnowledge Communities

Page Tools

Reed Insight and Community

Advertisements

San Antonio Military Medical Center an addition to the Brooke Army Medical Center

Award: 2013 AIA Healthcare Design Award Recipient
Category B: Built, More than $25 million (construction cost)

AIA-Slideshow

ENTRANCE

The building massing allows for abundant natural light and expansive views to the exterior healing gardens, courtyard, and picturesque downtown. <BR /><BR />  

Location:  Sam Houston, Texas<BR />

Firm:  RTKL Associates, Inc.<BR />

Architect:  John Castorina, AIA<BR />

WALKWAY

Engineered glass and sun screens allow larger, more transparent windows to enrich the healing environment while keeping the San Antonio heat outside.<BR /><BR />  

Location:  Sam Houston, Texas<BR />

Firm:  RTKL Associates, Inc.<BR />

Architect:  John Castorina, AIA<BR />

COURTYARD

Larger areas of glazing are protected by sun screening terracotta baguettes. The system aligns with existing features to present an interpretive response to existing forms and colors. <BR /><BR />  

Location:  Sam Houston, Texas<BR />

Firm:  RTKL Associates, Inc.<BR />

Architect:  John Castorina, AIA<BR />

WAITING AREA

The sun screen offset provides shading while also allowing filtered natural light into the spaces.

<BR /><BR />  

Location:  Sam Houston, Texas<BR />

Firm:  RTKL Associates, Inc.<BR />

Architect:  John Castorina, AIA<BR />

WALKWAY

Requirements include: alternate paths, tie forces, un-braced column lengths, and design of floors for uplift loads.

<BR /><BR />  

Location:  Sam Houston, Texas<BR />

Firm:  RTKL Associates, Inc.<BR />

Architect:  John Castorina, AIA<BR />

Design Solution

The Concept: Celebration of Family

People who serve in the US Military believe in something greater than themselves, they believe in family. The San Antonio Military Medical Center (SAMMC) is a place that recognizes the importance of family, both biological and social. Family is the fabric that links us, the foundation we can always depend on. Family is the support that helps us make transitions in life.

Architectural features such as the slatted wood ceilings, the planked wood millwork, and textural floor coverings are chosen to subtly suggest woven fabrics. Anchoring stone walls, brick that flows from outside to inside and terrazzo lobby flooring create an enduring permanence that serves as the foundation of the public spaces. Public corridor flooring patterns, translucent glass screens, and cove lighting mark zones of transition are throughout the project.

Programmatically, the new addition is informed by the functional layout of the existing building: the inpatient, diagnostic/treatment, and outpatient areas of the addition are located adjacent to corresponding areas in the existing facility. The goal is to provide functional continuity for caretakers and patients with new and old in dialogue, compatible yet distinguishable, each a window into its own time, and cultural, technical, and architectural values.

Jury Comments

What a fantastic use of skin elements. This has seamlessly integrated the old and the new.

San Antonio Military Medical Center succeeds in creating a sense of transparency and lightness, and public spaces with a human scale. It creates a new paradigm for the military hospital.

What a joy to see such an intelligent, dignified project built for the most deserving clients. This building manages to be heroic and nuanced at the same time. The interior space-making from the patient room to the public spaces to the planning should provide a high quality experience for patients and their families. This is truly lovely work.

Photo Credits

© Charles David Smith, AIA

Back to 2013 Recipients page

 

Footer Navigation

Copyright & Privacy

  • © The American Institute of Architects
  • Privacy