Sign In, Renew, Sign Up

Search AIA

Search AIA Go

Practicing ArchitectureKnowledge Communities

Page Tools

Reed Construction Data

Advertisements

Kaleida Health, Gates Vascular Institute and UB Clinical Translational Research Center

Award: 2013 AIA Healthcare Design Award Recipient
Category D: Innovations in Planning and Design Research, Built and Unbuilt

AIA-Slideshow

EXTERIOR

The first four floors of this 10-story vertical campus, house the Gates Vascular Institute (GVI), with the Clinical and Translational Research Center (CTRC) occupying the top half of the building.<BR /><BR />  

Location:  Buffalo, New York<BR />

Firm:  Cannon Design<BR />

Architect:  Mehrdad Yazdani, Assoc. AIA<BR />

CORE AREA

The interior design is enlivened with creative lighting, focal points, bright colors and warm woods that counter play with the crisp neutrals of the building palette.<BR /><BR />  

Location:  Buffalo, New York<BR />

Firm:  Cannon Design<BR />

Architect:  Mehrdad Yazdani, Assoc. AIA<BR />

CROSS-SECTIONAL VIEW

Materials reflect LEED criteria for recycled content, renewable resources and impact upon indoor air quality. The design maximizes natural daylight.<BR /><BR />  

Location:  Buffalo, New York<BR />

Firm:  Cannon Design<BR />

Architect:  Mehrdad Yazdani, Assoc. AIA<BR />

OPEN LABORATORY

Design features such as open-plan laboratories, put researchers side-by-side, when traditionally they would be isolated in individual labs. <BR /><BR />  

Location:  Buffalo, New York<BR />

Firm:  Cannon Design<BR />

Architect:  Mehrdad Yazdani, Assoc. AIA<BR />

EVENING VIEW

The resulting GVI/CTRC facility is unlike any other in the world, bringing together the region's best clinical and research talent, with a business incubator, while providing a powerful recruitment tool for new specialists. <BR /><BR />  

Location:  Buffalo, New York<BR />

Firm:  Cannon Design<BR />

Architect:  Mehrdad Yazdani, Assoc. AIA<BR />

Distinguish Itself

Both the facility’s structure and its engineering systems are based on the Universal Grid—a minimally invasive approach to future modifications that is built into the building fabric, which is intended to accommodate the evolution of research and medicine for the next 100 years. By adopting the highly flexible Universal Grid approach, different spaces throughout the facility become capable of supporting a variety of functions—enhancing patient care, staff performance and operational systems.

The Universal Grid is comprised of three 10’-6” building modules to create a 31’-6” X 31’-6” structural grid—in conjunction with an 18’ floor-to-floor height, the Universal Grid creates and open flexible plan that adapts to both rapidly changing technological development as well as future healthcare needs. This approach also facilities installation of new engineering technologies and a conversion of building zones to entirely different functions without modification of “head end” mechanical, electrical and plumbing systems.

Jury Comments

This possesses unique design and planning concepts that demonstrate a great deal of innovation. It is really well integrated, highly thoughtful design. The forms are expressive of the collaboration that is to take place here. It clearly expresses an idea.

This project begins to push the boundaries of hospital programming and the isolation of function based spaces. By appropriating some lessons from an activity based workplace the team creates overlapping and shared spaces to challenge conventional hierarchies in health center planning.

Photo Credits

© Thomas Mayer Photography

© Bjorg Magnea Architectural & Interior Photography

© K C Kratt Photography

Back to 2013 Recipients page

 

Footer Navigation

Copyright & Privacy

  • © The American Institute of Architects
  • Privacy