Longs Peak Toilets

Architect: ColoradoBuildingWorkshop

Owner: National Park Service

Location: Rocky Mountain National Park, Colorado

Category: Under 5,000 square feet (category three)

Determined to find a better privy design, and a more humane solution of collecting waste, the National Park Service collaborated with ColoradoBuildingWorkshop, the design-build program at CU Denver, to re-design and construct new backcountry privies. The new Long’s Peak Toilets explore lightweight prefabricated construction and emerging methods of waste collection to minimize the human footprint in Colorado’s backcountry. The final design solution is a series of prefabricated structural gabion walls. Within the gabions, a series of thin steel plate moment frames triangulate the lateral loads within the structure while stones, collected on-site, are used as ballast. This innovative construction assembly allows for rapid on-site construction (the project was erected in eight days) and an architecture that disappears into the surrounding landscape.

Additional information

Engineer - Structural: Structuralist

Jury

Kurt Weaver, AIA (Jury Chair), AKW, Inc., Cleveland, OH

Anna Ives, AIA, Patterhn Ives LLC, Saint Louis, MO

Matthew H. Griffith, AIA, In Situ Studio, Raleigh, NC

Stacey Wehe, AIA, Christner Inc., Saint Louis, MO

Edward T. Ogosta, AIA, Edward Ogosta Architecture, Culver City, CA

Image credits

boulder field

Jesse Kuroiwa

boulder field interior

Jesse Kuroiwa

CJ Interior

Jesse Kuroiwa

junction elevation

Erik Sommerfeld

meadows cover

Erik Sommerfeld