Glen Ellyn Police Station

Architect: Dewberry

Location: Glen Ellyn, Illinois

Awarded a published

In 2015, the Village of Glen Ellyn decided to move its outgrown police department out of the historic Civic Center downtown and into a brand new facility, triple the size, located at the east edge of Panfish Park. The site conditions presented many challenges which had to be overcome. Over half the site is in the 100-yr flood plain with bad soil which caused most of the functions to be organized along the west side of the property. The public parking and plaza areas act as a gateway to the improved adjacent park.

First floor program spaces include a community room, records, patrol, booking & holding, evidence processing, locker rooms, break area, and a fitness room. Second floor program spaces will include admin and investigations and building support spaces. Future expansion of evidence storage, patrol, and investigations has been master planned along the east side of the building. The building’s massing and material palette have been inspired by the natural setting of the park and include stone, glass, and fiber cement panels that look like wood. The public amenities and entrance have all been grouped along the south end of the building with an inviting, transparent 2-story lobby.

"Embraces the contextual architecture of the region." ~ Jury comment

Additional information

Engineer - Civil: Dewberry

Engineer - MEP: Dewberry

Engineer - Structural: Dewberry

General Contractor: Leopardo Construction

Landscape Architect: Planning Resources, Inc.

Interior Designer: Dewberry

Architectural Consultant: 720 Design

Jury

Frank J. Greene, FAIA (Chair), RicciGreene Associates, New York, NY

Tedd Howard, Tedd Howard Strategic Project Leaders, British Columbia, Canada

Mehrdad Yazdani, Assoc. AIA, Yazdani Studio of Cannon Design, Los Angeles, CA

Barbara Marcille, Multnomah County Circuit Court, Portland, OR

Mark Cavagnero, FAIA, Mark Cavagnero Associates Architects, San Francisco, CA

Melanie Bevan, Ed.D., Bradenton Police Department, Bradenton, FL

Elizabeth McDonald, AIA, Bjarke Ingels Group, Brooklyn, NY

Image credits

1255N_exterior view of southwest corner at dusk R

Mariusz Mizera

1255C_exterior west elevation looking south R

Mariusz Mizera

1255F_interior view of public lobby and records counter looking west

Mariusz Mizera

1255O_interior view of staff entry hub looking west towards fitness and break area R

Mariusz Mizera

1255Q_exterior south elevation at dusk R

Mariusz Mizera