Asante Library

Architect: Richärd Kennedy Architects

Owner: City of Surprise, Ariz.

Location: Surprise, Ariz.

This new 10,000-square-foot library, sited on a 12-acre park in Surprise, Arizona, was built to accommodate a growing community while framing extraordinary views of the state’s White Tank Mountains. Through its design, the building emulates the interplay of dappled sunlight and shadow that one might experience while resting beneath a desert tree.

From the earliest conceptual plans to final approval, the city faced a significant challenge in securing funding for the much-needed library. Such budget constraints required the city, builder, and architect to engage in lengthy value engineering exercises. Throughout the interactive design process, all decisions were based on the value added to the project and the relative cost impacts, resulting in a project that never exceeded its budget and preserved the team’s vision for the library.

The park currently serves as a regional retention basin that drains along the local green belt. In order to reduce overall site disturbance, the team opted to construct the new library on a four-foot retaining wall that serves as an elevated plinth. Doing so ensured the required clearance for rainfall collection would remain while allowing the plinth to function as the library’s foundation.

Inside, the library offers a large, open reading room where full-height glazing affords sweeping views of the nearby mountain range. Glazed study rooms also maintain visual connections to the surrounding landscape from all interior spaces. The modern facility allows patrons to arrange the furniture as needed, and access flooring supports the rearrangement of electrical and data outlets to accommodate the library’s future needs.

The library’s core programmatic functions are organized along its north edge inside a solid core finished with aluminum composite wall panels. The solid core forms the entry facade as well as the backdrop for an extended outdoor plaza that borders the library and the street edge. The plaza is a multi-use space that features integrated bench seating shaded by its tree canopy.

To temper the solar impact on the library’s glazing, a vertical canopy running along the library’s eastern, southern, and western elevations became the building’s dominant visual expression. It is built from metal c-channels that rotate, angle, and merge to create a unique pattern. The canopy’s continuity creates a dynamic facade of filtered sunlight, playful shadows, and an artistic reference to the park’s trees.

Additional information

Interior Design: White Baux Studio

Engineer - Civil: Dibble Engineering

Engineer - MEP: Energy Systems Design

Engineer - Structural: Pangolin Structural

General Contractor: Haydon Building Corp.

Landscape Architect: Logan Simpson

Jury

Julie Eizenberg, FAIA, Chair, Koning Eizenberg, Santa Monica, Calif.

Paul Danna, FAIA, SOM, Los Angeles

Danielle Hermann, AIA, OPN Architects, Des Moines, Iowa

Teri Canada, AIA, Evoke Studio Architecture, Durham, N.C.

Anders Dahlgren, Library Planning Associates, Normal, Ill.

Lisa Lintner, Johnson County Public Library, Franklin, Ind.

Thomas Hickerson, Library Consultant, Quality Metrics, LLC, Vancouver, Canada

Image credits

Asante Library-03

Roehner & Ryan

Asante Library-04

Roehner & Ryan

Asante Library-06

Roehner & Ryan

Interior views of the Asante Library in Surprize, Arizona.

Roehner & Ryan

Exterior views of the Asante Library in Surprise, Arizona.

Roehner & Ryan