University of Oregon Allan Price Science Commons & Research Library Remodel/Expansion

Architect: Opsis Architecture LLP

Owner: University of Oregon

Location: Eugene, Oregon

Guided by feedback provided by the University of Oregon’s student body—which had requested a more user-friendly space with facilities for group work and peer-to-peer instruction—this project included a complete renovation and addition to an existing underground library.

Roughly 25 percent of the university’s students and faculty are involved in the sciences and comprise the majority of the library’s user base. But because all students must take at least one science course, this library is a regularly visited spot. Atop an 48,000-square-foot underground library, the project added 4,000 square feet of new construction. Above grade, the team was able to add a true front door, which leads to a social commons surrounding another student-identified priority: a new coffee shop.

Occupying a difficult site wedged between two buildings, sub-floor-to-high-ceiling windows illuminate the commons space with natural light. A new entry pavilion supplements a Brutalist courtyard that exacerbated the subterranean conditions of the existing library and maximizes available light below. A wood curtainwall sprouts organically in the courtyard, creating a calming forest atmosphere that completes the expression of light and nature.

With student interaction a priority in its new space, the library intentionally downsized its collection; it now has approximately 80,000 science monographs in its stacks, which have a markedly smaller footprint. With additional bound volumes located in off-site storage, the overall reduction in printed materials made way for classrooms and feature spaces like the library’s MakerSpace and visualization laboratory.  

The decisions made by the university and the design team have paid off: Library use doubled in the first full term that it was open. Students and faculty have enjoyed the variety of spaces, with some students remarking that they had forgotten they were underground since the space no longer feels like a basement.

Additional information

Acoustical consultant: Listen Acoustics; The Sextant Group, Inc.

Code consultant: Code Unlimited

Cost consultant: Rider Levett Bucknall

Energy consultant: SOLARC Energy Group

Engineer (civil): BHEGroup

Engineer (electrical): Systems West Engineers  

Engineer (,mechanical): Systems West Engineers  

Engineer (structural): Catena Consulting Engineers

Envelope consultant: Morrison Hershfield

General contractor: Andersen Construction

Graphic design consultant: Anderson Krygier, Inc.  

Landscape architecture and planning specifications: JLC Architectural Consulting

Landscape consultant: Cameron McCarthy


Will Bruder, FAIA, (Chair) Will Bruder Architects, Phoenix, Arizona

Duncan Ballash, AIA, EHDD, San Francisco, California

Luren E. Dickinson, Beaumont Library District, Beaumont, California

Ameet Doshi, Georgia Institute of Technology Library, Atlanta, Georgia

Alan Grosenheider, UCSB Library, Santa Barbara, California

Alexander Lamis, FAIA, Robert A.M. Stern Architects, New York City, New York

Image credits


Christian Columbres


Christian Columbres


Christian Columbres


Christian Columbres


Christian Columbres